„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Przerośnięty HIT

Przerośnięty HIT

Przepis blogerki Alicji



PRZYGOTOWANIE

Z całości mleka odlej ok. 1 szklankę, dodaj cukier oraz proszek budyniowy i dokładnie rozprowadź. Pozostałe mleko zagotuj dodając kakao. Kiedy mleko zacznie się lekko gotować, powoli ciągle mieszając wsyp kaszę mannę. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż masa zacznie lekko gęstnieć, następnie wlej rozmieszany budyń i ponownie zagotuj.



Blachę wyłóż warstwą herbatników, następnie wylej część gorącej masy grysikowej (ok. 1/3) - ułóż kolejną warstwę herbatników - 1/3 masy - herbatniki - pozostałą masę i herbatniki.


Wierzch polej polewą czekoladową: czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.

 

Przepis Alicji - autorki bloga doprawionefantazja.blogspot.com

SKŁADNIKI

  • 2 duże opakowania herbatników
  • 1,5 l mleka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru

 

Polewa czekoladowa:

 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

 

 

NASTĘPNY PRZEPIS POPRZEDNI PRZEPIS