„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

„Suszi” czyli sushi po polsku

„Suszi” czyli sushi po polsku

Przepis blogerki Magdaleny



PRZYGOTOWANIE

Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki wody, lekko solimy, zagotowujemy. W tym czasie kaszę jaglaną wysypujemy na sitko i płuczemy zimną, a następnie gorącą wodą.  Gdy woda w rondelku zaczyna wrzeć, wsypujemy do niej kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wchłonie całą wodę. W tym czasie możemy przygotować resztę składników.

 

Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze przez ok. 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, obcinamy główki. Paprykę i ogórka myjemy i kroimy w cienkie paseczki.  Rybę obieramy z ości i ze skóry, dzielimy na mniejsze części.

 

Gdy kasza wchłonie całą wodę, jest miękka i kleista, zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy zalewę:  mieszamy ocet z cukrem pudrem i solą i dodajemy ją do ostudzonej kaszy. Wszystko dokładnie mieszamy.

 

Na macie bambusowej kładziemy płat nori błyszczącą stroną do dołu. Na chropowatej stronie rozkładamy  1/3 kaszy (dłonie moczymy w zimnej wodzie, aby uniknąć przyklejania się do nich kaszy) tak, aby równą warstwą pokryła płat. Przy górnym brzegu pozostawiamy wolny pasek nori o szerokości ok. 2cm. Wzdłuż dolnego brzegu płata nori robimy ręką lekkie zagłębienie w kaszy i układamy w nim dodatki.

 

W wersji rybnej: kremowy serek, morszczuka, paprykę, ogórka i szczypiorek. W wersji wegetariańskiej: bryndzę, szparagi, szczypiorek i ogórka. Za pomocą bambusowej maty zawijamy nori z kaszą i dodatkami w dosyć ciasną rolkę. Każdą z rolek kroimy na 8 równych kawałków i wykładamy na talerz udekorowany główkami szparagów. Podajemy z sosem sojowym i wasabi.

 

Przepis Magdaleny - autorki bloga zawsze-glodna.blogspot.com

 

SKŁADNIKI

Porcja dla dwóch osób:

 

1,5 szklanki kaszy jaglanej

4 łyżki octu jabłkowego

2 płaskie łyżki cukru pudru

Pół łyżeczki soli

3 arkusze nori

Mata bambusowa do zawijania

 

W wersji rybnej:

 

100-150 g wędzonego morszczuka

Papryka czerwona

Świeży ogórek

Kremowy serek o smaku naturalnym

Szczypiorek

 

W wersji wegetariańskiej:

 

4 zielone szparagi

40 g bryndzy

Świeży ogórek

Szczypiorek

 

Do podania:

 

Sos sojowy

Wasabi

NASTĘPNY PRZEPIS POPRZEDNI PRZEPIS