„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
POWRÓTKociołkowe kaszotto z burakami, jabłkami i cydrem
Kociołkowe kaszotto z burakami, jabłkami i cydrem
Przepis blogerki Moniki

PRZYGOTOWANIE
Na dnie rozgrzanego kociołka rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekany por. Zeszklić. Następnie dodać przepłukaną i odsączoną kaszę perłową. Chwilę podsmażać. Wrzucić buraczki pokrojone w drobną kostkę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, goździki, kminek.
Stopniowo wlewać po chochli bulionu. Kiedy kasza wchłonie bulion, dodać kolejną chochlę. Gotować do momentu aż kasza i buraki będą miękkie (w sumie co najmniej 1 godzinę). Nie trzeba przykrywać kociołka.
Pod koniec gotowania dodać drobno posiekane lub starte na tarce jabłko oraz wlać cydr. Chwilę pomieszać, doprawić czosnkiem, masłem i pieprzem. Jeszcze chwilę podgotować, by odparowała większość płynu, a risotto zgęstniało. Podawać z pokruszonym białym serem i posiekaną natką pietruszki.
Cydru nie dodajemy wcześniej, ponieważ jest kwaśny i mógłby spowodować twardość buraków. Dodajemy go dopiero wtedy, kiedy buraki będą miękkie i ugotowane.
Przepis Moniki - autorki bloga vege-kika.blogspot.com
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kaszy pęczak
- bulion warzywny
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 4 średniej wielkości buraki pokrojone w drobną kostkę
- szklanka cydru
- 1 kwaśne jabłko pokrojone w drobną kostkę
- 2 łyżeczki kminku (lekko rozgniecionego w moździerzu)
- 2 goździki
- 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo zmielony pieprz
- 4 sprasowane ząbki czosnku
- posiekana zielona pietruszka
- ewentualnie biały ser do podania