„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Kociołkowe kaszotto z burakami, jabłkami i cydrem

Kociołkowe kaszotto z burakami, jabłkami i cydrem

Przepis blogerki Moniki



PRZYGOTOWANIE

Na dnie rozgrzanego kociołka rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekany por. Zeszklić. Następnie dodać przepłukaną i odsączoną kaszę perłową. Chwilę podsmażać. Wrzucić buraczki pokrojone w drobną kostkę. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, goździki, kminek.

 

Stopniowo wlewać po chochli bulionu. Kiedy kasza wchłonie bulion, dodać kolejną chochlę. Gotować do momentu aż kasza i buraki będą miękkie (w sumie co najmniej 1 godzinę). Nie trzeba przykrywać kociołka.

 

Pod koniec gotowania dodać drobno posiekane lub starte na tarce jabłko oraz wlać cydr. Chwilę pomieszać, doprawić czosnkiem, masłem i pieprzem. Jeszcze chwilę podgotować, by odparowała większość płynu, a risotto zgęstniało. Podawać z pokruszonym białym serem i posiekaną natką pietruszki.

 

Cydru nie dodajemy wcześniej, ponieważ jest kwaśny i mógłby spowodować twardość buraków. Dodajemy go dopiero wtedy, kiedy buraki będą miękkie i ugotowane.

 

Przepis Moniki - autorki bloga vege-kika.blogspot.com

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • bulion warzywny
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 4 średniej wielkości buraki pokrojone                   w drobną kostkę
  • szklanka cydru
  • 1 kwaśne jabłko pokrojone w drobną kostkę
  • 2 łyżeczki kminku (lekko rozgniecionego w moździerzu)
  • 2 goździki
  • 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 sprasowane ząbki czosnku
  • posiekana zielona pietruszka
  • ewentualnie biały ser do podania

 

 

 

NASTĘPNY PRZEPIS POPRZEDNI PRZEPIS