„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
POWRÓTPlacuszki z kaszy jęczmiennej z sosem szparagowym, przekładane dorszem
Placuszki z kaszy jęczmiennej z sosem szparagowym, przekładane dorszem
Przepis blogerki Katarzyny

PRZYGOTOWANIE
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie dłużej niż jest to zalecane na opakowaniu (ok. 30 min.). Po wystygnięciu dodajemy jajko, zmielone otręby, posiekaną pietruszkę i podsmażoną na łyżeczce masła szalotkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Szparagi cieniutko obieramy, odłamujemy zdrewniałe końce, płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy ok. 30min (aż końce będą miękkie) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła i cukru.
Na łyżeczce masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy wino i smażymy przez kilka minut, aż do częściowego odparowania. Dodajemy kremówkę i gotujemy aż całość zgęstnieje.
Przestudzone szparagi kroimy w kostkę; główki zostawiamy do przyozdobienia.
Wrzucamy do misy blendera i dodajemy wcześniej przygotowaną cebulkę z winem i kremówką. Całość miksujemy na gładki sos.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Polędwiczki z dorsza osuszamy, przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy musztardą i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy ok. 30 minut.
Wcześniej przygotowaną masę wyciągamy z lodówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę i nakładamy łyżką masę, formując okrągłe placki. Smażymy z obu stron aż do zarumienienia.
Na talerzu układamy placek, polewamy sosem szparagowym, na to układamy upieczone polędwiczki, przykrywamy kolejnym plackiem, polewamy ponownie sosem; całość dekorujemy główkami szparagów.
Przepis Katarzyny - autorki bloga www.smakiwyobrazni.wordpress.com
SKŁADNIKI
- 100g kaszy jęczmiennej
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki zmielonych otrąb owsianych
- pęczek natki pietruszki
- szalotka
- 3 łyżeczki masła
- pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cebula
- 100ml białego wina wytrawnego
- 200ml śmietany kremówki
- oliwa do wysmarowania naczynia/smażenia placków
- 4 polędwiczki z dorsza
- łyżka musztardy dijon
- sok z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz, kolendra, oregano