„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Placuszki z kaszy jęczmiennej z sosem szparagowym, przekładane dorszem

Placuszki z kaszy jęczmiennej z sosem szparagowym, przekładane dorszem

Przepis blogerki Katarzyny



PRZYGOTOWANIE

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie dłużej niż jest to zalecane na opakowaniu (ok. 30 min.). Po wystygnięciu dodajemy jajko, zmielone otręby, posiekaną pietruszkę i podsmażoną na łyżeczce masła szalotkę.

 

Przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

 

Szparagi cieniutko obieramy, odłamujemy zdrewniałe końce, płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy ok. 30min (aż końce będą miękkie) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła i cukru.

 

Na łyżeczce masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy wino i smażymy przez kilka minut, aż do częściowego odparowania. Dodajemy kremówkę i gotujemy aż całość zgęstnieje.

 

Przestudzone szparagi kroimy w kostkę;  główki zostawiamy  do przyozdobienia.

 

Wrzucamy do misy blendera i dodajemy wcześniej przygotowaną cebulkę z winem i kremówką. Całość miksujemy na gładki sos.

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

 

Polędwiczki z dorsza osuszamy, przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy musztardą i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i pieczemy ok. 30 minut.

 

Wcześniej przygotowaną masę wyciągamy z lodówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę i nakładamy łyżką masę, formując okrągłe placki. Smażymy z obu stron aż do zarumienienia.

 

Na talerzu układamy placek, polewamy sosem szparagowym, na to układamy upieczone polędwiczki, przykrywamy kolejnym plackiem, polewamy ponownie sosem; całość dekorujemy główkami szparagów.

 

Przepis Katarzyny - autorki bloga  www.smakiwyobrazni.wordpress.com

 

 

SKŁADNIKI

  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki zmielonych otrąb owsianych
  • pęczek natki pietruszki
  • szalotka
  • 3 łyżeczki masła
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • 200ml śmietany kremówki
  • oliwa do wysmarowania naczynia/smażenia placków
  • 4 polędwiczki z dorsza
  • łyżka musztardy dijon
  • sok z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz, kolendra, oregano

 

 

NASTĘPNY PRZEPIS POPRZEDNI PRZEPIS