„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Kaszotto ze szczawiem i szpinakiem

Kaszotto ze szczawiem i szpinakiem

Przepis Eweliny - laureatki konkursu



PRZYGOTOWANIE

Szpinak, szczaw i koperek dokładnie myjemy. Koperek siekamy, a szpinak i szczaw kroimy w paseczki. Rozgrzewamy na patelni oliwę (nie za dużo, wystarczy tyle aby dno patelni było nią pokryte), wrzucamy kaszę i mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły się oliwą i smażymy aż kasza się zeszkli.

 

Następnie porcjami dodajemy bulion, aby kasza mogła go równomiernie wchłonąć. Pamiętamy, by cały czas mieszać kaszę drewnianą łopatką, żeby nie przywarła do dna patelni. Bulion dolewamy do czasu gdy kasza będzie miękka, wtedy dodajemy szpinak, szczaw i koperek, mieszamy i dodajemy pokruszony ser Lazur. Smażymy wszystko jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Na koniec dodajemy łyżkę masła i starty na drobnych oczkach tarki ser Bursztyn. W razie konieczności uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy jeszcze odrobinę bulionu - idealne kaszotto powinno spływać z łyżki i delikatnie rozlewać się na talerzu.

 

Kaszotto podajemy od razu po przygotowaniu udekorowane świeżym szpinakiem. Jeśli chcemy podać danie później powinniśmy poczekać z dodaniem masła i sera.

 

 

SKŁADNIKI

 

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • bulion warzywny
  • spory pęczek szpinaku
  • mały pęczek szczawiu
  • świeży koperek
  • 15 g sera Lazur z niebieską pleśnią
  • oliwa
  • masło
  • mały kawałek sera Bursztyn
  • sól i pieprz

 

 

NASTĘPNY PRZEPIS POPRZEDNI PRZEPIS