„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Kaszotto z grzybami leśnymi

Kaszotto z grzybami leśnymi

Przepis Anety - laureatki konkursu



PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią rozmaryn, goździka i liść laurowy, podgrzewać jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się zeszkli, mieszając od czasu do czasu. Podgrzybki (lub inne leśne grzyby, np. borowiki) pokroić w drobną kostkę i dorzucić do cebuli. Podsmażyć przez kilka minut, po czym dodać pokrojone drobno pieczarki. Lekko posolić. Na końcu dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć przez kilka minut mieszając.

 

Do grzybów, cebuli i czosnku wsypać suchą kaszę jęczmienną. Podsmażyć przez około 1 minutę mieszając, aż kasza lekko się podpraży. Następnie stopniowo dolewać bulion, tak by każdorazowo przykrył całą kaszę. Mieszając cały czas, gotować kaszotto i dolewać kolejną porcję bulionu, gdy pozostała zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec dodać jeszcze gałązkę rozmarynu, doprawić solą i pieprzem. Gdy kasza będzie wystarczająco miękka, zestawić patelnię z ognia, dodać masło i starty ser, wymieszać.

 

Przygotować kruszonkę: w moździerzu utrzeć orzechy, zioła, ser i oliwę. Doprawić solą i pieprzem.

 

Na talerzu ułożyć porcję kaszotto, posypać kruszonką. Udekorować gałązkami rozmarynu i posiekanymi orzechami laskowymi. Podawać od razu.

 

 

SKŁADNIKI

 

  • 1 torebka kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 5 podgrzybków (mrożone należy wcześniej rozmrozić)
  • 4 duże pieczarki
  • 3 plastry boczku
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu, 1 goździk, 1 liść laurowy
  • 2 łyżki startego sera Bursztyn
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz


Kruszonka orzechowo-ziołowa:

  • garść orzechów laskowych
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 gałązka rozmarynu (same igiełki)
  • 4 łyżki startego sera Bursztyn
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

 

 

NASTĘPNY PRZEPIS POPRZEDNI PRZEPIS