„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
POWRÓTKaszotto z grzybami leśnymi
Kaszotto z grzybami leśnymi
Przepis Anety - laureatki konkursu

PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią rozmaryn, goździka i liść laurowy, podgrzewać jeszcze chwilę, aż przyprawy zaczną wydobywać aromat. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się zeszkli, mieszając od czasu do czasu. Podgrzybki (lub inne leśne grzyby, np. borowiki) pokroić w drobną kostkę i dorzucić do cebuli. Podsmażyć przez kilka minut, po czym dodać pokrojone drobno pieczarki. Lekko posolić. Na końcu dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć przez kilka minut mieszając.
Do grzybów, cebuli i czosnku wsypać suchą kaszę jęczmienną. Podsmażyć przez około 1 minutę mieszając, aż kasza lekko się podpraży. Następnie stopniowo dolewać bulion, tak by każdorazowo przykrył całą kaszę. Mieszając cały czas, gotować kaszotto i dolewać kolejną porcję bulionu, gdy pozostała zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec dodać jeszcze gałązkę rozmarynu, doprawić solą i pieprzem. Gdy kasza będzie wystarczająco miękka, zestawić patelnię z ognia, dodać masło i starty ser, wymieszać.
Przygotować kruszonkę: w moździerzu utrzeć orzechy, zioła, ser i oliwę. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć porcję kaszotto, posypać kruszonką. Udekorować gałązkami rozmarynu i posiekanymi orzechami laskowymi. Podawać od razu.
SKŁADNIKI
- 1 torebka kaszy jęczmiennej mazurskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli
- 5 podgrzybków (mrożone należy wcześniej rozmrozić)
- 4 duże pieczarki
- 3 plastry boczku
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu, 1 goździk, 1 liść laurowy
- 2 łyżki startego sera Bursztyn
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Kruszonka orzechowo-ziołowa:
- garść orzechów laskowych
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 gałązka rozmarynu (same igiełki)
- 4 łyżki startego sera Bursztyn
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz