„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Kaszotto z botwinką i białą kiełbasą

Kaszotto z botwinką i białą kiełbasą

Przepis Iwony - laureatki konkursu



PRZYGOTOWANIE

Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu, aż wyraźnie ściemnieją, a skórka na nich zacznie pękać. Wyjmujemy z piekarnika, chłodzimy, po czym pocierając jeden o drugi, zdejmujemy skórkę. Obrane orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

 

Szalotkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Patelnię podgrzewamy, na niej olej. Na gorącej patelni smażymy cebulkę, aż się odrobinę zezłoci. Dodajemy mięso z kiełbaski po zdjęciu z niej osłonki i smażymy razem rozdrabniając widelcem. Dodajemy suchą kaszę i smażymy razem, aż będzie nieco szklista i cała lekko otoczona tłuszczem. Całość podlewamy bulionem, aż będzie w pełni przykryta. Zostawiamy tak na niewielkim gazie, aby pyrkotało, a kasza zmiękła. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza będzie nadal twarda, dolewamy dodatkowo bulion i tak do czasu, aż kasza będzie miękka i więcej płynu nie będzie już potrzebne.

 

W międzyczasie myjemy botwinkę. Małe buraczki w łupinkach gotujemy w wodzie do miękkości. Łodygi i liście osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Botwinkę razem z ugotowanymi buraczkami dodajemy do kaszy pod koniec gotowania (kilka buraczków zostawiamy do dekoracji). Do kaszotto dodajemy jeszcze masło, i ser i smażymy razem do czasu, aż składniki się połączą. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy jeszcze nieco posiekanych orzechów i drobno pokrojony koperek.

 

Podajemy od razu udekorowane buraczkami przesmażonymi w odrobinie miodu i otoczonymi prażonymi orzechami.

 

 

SKŁADNIKI

 

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 2-3 szalotki
  • pęczek młodej botwinki
  • 1 kawałek białej kiełbasy (surowej!)
  • garść koperku
  • kawałek sera pleśniowego typu lazur
  • kawałek sera długo dojrzewającego Bursztyn
  • 2- 3 łyżki masła
  • bulion do podlewania kaszy
  • garść orzechów laskowych
  • pieprz, sól do smaku

 

 

 

NASTĘPNY PRZEPIS