„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Zapiekana faszerowana papryka

Zapiekana faszerowana papryka

Przepis blogerki Julianny



PRZYGOTOWANIE

Kaszę przepłukać na sitku, ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody. Filet kurczaka pokroić w kostkę, posolić, doprawić pieprzem, szczyptą wędzonej papryki, łyżeczką tymianku, odstawić na kilka minut.

 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, zdjąć z patelni, następnie obsmażyć mięso.

 

Kaszę wymieszać z mięsem, cebulą, pokrojoną w kostkę fetą, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką, tymiankiem, pieprzem.

 

Paprykę umyć. Jeśli strąki są płaskie, tylko usunąć gniazda nasienne. Większą paprykę przekroić wzdłuż na pół i również usunąć nasiona. Każdą paprykę napełnić farszem, z wierzchu położyć plasterki oscypka, listki rozmarynu. Paprykę ustawić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym lub foremce, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180stC, powinna się ładnie zarumienić.

 

Przepis Julianny - autorki bloga http://obiadgotowy.blogspot.com

SKŁADNIKI

 

  • 8 papryk różnego koloru
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 300g filetu z kurczaka
  • 100g serka typu feta
  • kilka plasterków oscypka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy

 

 

POPRZEDNI PRZEPIS