„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Kule jaglane smażone z salsą pomidorową

Kule jaglane smażone z salsą pomidorową

Przepis blogerki Anity



PRZYGOTOWANIE

Kaszę wykładamy do miski, wbijamy jako, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki (ok. 1,5 cm). Nabieramy niewielką ilość masy (wielkość mniej więcej jak na pulpeciki) rozprowadzamy w dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką.

 

Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będą delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z salsą lub ketchupem.

 

Salsa:

 

Pomidory doprawiamy solą, łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym ząbkiem czosnku i bazylią.

 

Przepis Anity - autorki bloga www.azgotuj.blogspot.com

SKŁADNIKI

 

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • ser mozzarella lub feta
  • ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
  • bułka tarta
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pomidory w puszce
  • ząbek czosnku
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

 

 

NASTĘPNY PRZEPIS POPRZEDNI PRZEPIS