„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
POWRÓTKule jaglane smażone z salsą pomidorową
Kule jaglane smażone z salsą pomidorową
Przepis blogerki Anity

PRZYGOTOWANIE
Kaszę wykładamy do miski, wbijamy jako, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki (ok. 1,5 cm). Nabieramy niewielką ilość masy (wielkość mniej więcej jak na pulpeciki) rozprowadzamy w dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką.
Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będą delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z salsą lub ketchupem.
Salsa:
Pomidory doprawiamy solą, łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym ząbkiem czosnku i bazylią.
Przepis Anity - autorki bloga www.azgotuj.blogspot.com
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- ser mozzarella lub feta
- ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
- bułka tarta
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pomidory w puszce
- ząbek czosnku
- bazylia
- oliwa z oliwek