„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Gołąbki z kaszy jaglanej i buraków

Gołąbki z kaszy jaglanej i buraków

Przepis blogerki Agaty



PRZYGOTOWANIE

Kasze jaglaną płuczemy kilka razy, następnie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie obieramy buraki i tarkujemy na tarce. Następnie drobno kroimy cebulę, podsmażamy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty, dodajemy buraki i smażymy jeszcze 5 minut. Całość łączymy z kaszą jaglaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy. Liście kapusty podgotowujemy we wrzącej wodzie aż zmiękną.

 

W tym czasie podsmażamy pomidory wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podlewamy odrobiną wody, doprawiamy i miksujemy na gładką masę. Skrawamy grube nerwy kapusty,  faszerujemy i układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Wszytko podlewamy sosem pomidorowym do 2/3 wysokości, przykrywamy liśćmi i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 40 minut.

 

Przepis Agaty - autorki bloga www.white-tablecloth.blogspot.com

 

 

SKŁADNIKI

GOŁĄBKI:

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 mniejsze buraki
  • kapusta włoska
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

 


SOS POMIDOROWY:

 

  • 400 g pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

 

NASTĘPNY PRZEPIS POPRZEDNI PRZEPIS