„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
POWRÓTGołąbki z kaszy jaglanej i buraków
Gołąbki z kaszy jaglanej i buraków
Przepis blogerki Agaty

PRZYGOTOWANIE
Kasze jaglaną płuczemy kilka razy, następnie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie obieramy buraki i tarkujemy na tarce. Następnie drobno kroimy cebulę, podsmażamy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty, dodajemy buraki i smażymy jeszcze 5 minut. Całość łączymy z kaszą jaglaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy. Liście kapusty podgotowujemy we wrzącej wodzie aż zmiękną.
W tym czasie podsmażamy pomidory wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podlewamy odrobiną wody, doprawiamy i miksujemy na gładką masę. Skrawamy grube nerwy kapusty, faszerujemy i układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Wszytko podlewamy sosem pomidorowym do 2/3 wysokości, przykrywamy liśćmi i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 40 minut.
Przepis Agaty - autorki bloga www.white-tablecloth.blogspot.com
SKŁADNIKI
GOŁĄBKI:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 mniejsze buraki
- kapusta włoska
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- oliwa
SOS POMIDOROWY:
- 400 g pomidorów krojonych bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz