„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

POWRÓT

Pierogi z kaszą jęczmienną

Pierogi z kaszą jęczmienną

Przepis blogerki Moniki



PRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Kapustę kroimy najpierw w paski, a potem w kosteczkę. Grzyby zalewamy wodą, następnie odsączamy i siekamy. Kaszę gotujemy do miękkości.

 

Warzywa podsmażamy chwilkę, a następnie dusimy. Ugotowana kaszę przelewamy wodą i łączymy ze składnikami z patelki. Przyprawiamy.

 

Wyrabiamy ciasto by się nie kleiło. Odrywamy kawałek i rolujemy z rulonu odkrawamy po kawałku i następnie wałkujemy. Uzyskany kawałek nadziewamy farszem i sklejamy boki. Tak czynimy do zakończenia farszu.

 

Pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, 5 min od wypłynięcia. Podajemy z tłuszczem lub masełkiem i podsmażonym boczkiem parzonym. Można posypać koperkiem.

 

Przepis Moniki - autorki bloga www.gastromonia.blox.pl

 

 

SKŁADNIKI

na farsz:

  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • garść grzybów suszonych
  • olej
  • 1/4 małej główki młodej kapusty
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

 

na ciasto:

  • szklanka ciepłej wody
  • 1,5 -2 szklanek mąki
  • 1 łyżka oleju

 

 

dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • plasterki boczku parzonego

 

 

 

NASTĘPNY PRZEPIS POPRZEDNI PRZEPIS